PA DE PERGAMÍ I HUMMUS. PICADES D'ESTIU (IV)


Continuam amb les picades d'estiu. Us han agradat les anteriors? Aquesta té part de descobriment recent mesclat amb la recepta d'una amiga que ens agrada molt.


No record on vaig descobrir aquest tipus de pa, segurament en alguna d'aquestes revistes de "com ser el més guai de l'estiu" o "com muntar el sarao perfecte a casa". El cas és que investigant per la xarxa he trobat a uns al·lots que tenen un blog que es diu cocinando con catman on tenen aquesta recepta, i l'he volguda provar.


Resulta que el pa de pergamí (o pa carasau) és un plat típic de Cerdenya que va néixer per la necessitat dels pastors de dur-se'n un pa que duràs durant els seus desplaçaments amb els ramats (a Mallorca tenim les galletes d'oli per aquestes coses). És un pa molt fi i cruixent. El pa de pergamí és també a base de plats com el "pane frattau", però en aquesta ocasió farà d'acompanyant del segon plat, l'hummus.


L'hummus és un plat antiquíssim. Es creu que té els orígens en l'antic Egipte, i és un puré amb base de ciurons i pasta de sèsam. No es necessita cuinar, per tant us estalviau la calor del foc a la cuina!



Preparats per les dues receptes?

PA DE PERGAMÍ (cocinando con Catman)

Ingredients:

- 175 gr de farina de força
- 60 gr de sèmola de blat
- 1 cullereta de sal
- 125 ml d'aigua

Preparació:

Mesclau primer tots els sòlids i anau afegint l'aigua a poc a poc fins que quedi tot ben lligat. Si resulta mala de manejar per massa líquida afegiu una mica més de farina. 
Feis 6 bolletes i aprimau-les bé fins que quasi siguin com un tel. Heu de coure cada pa al forn per separat (220º) i estau molt atents, perquè haureu de girar el pa quan hagi agafat una mica de color per sobre. Anau molt en compte, heu de ser ràpids perquè es pot cremar en un no res! Jo els he tingut 3-4 minuts per banda, i quan el forn ja estava molt calent ha estat suficient un poc menys de temps.


HUMMUS (Aina)

Ingredients:

- 1 pot de ciurons gros
- 2 cullerades de tahin
- 2 dents d'all
- sal
- comí
- suc de llimona
- oli d'oliva

Preparació:

Triturau els ciurons amb la salsa tahin i les dents d'all. Afegiu el suc de llimona (jo he posat el suc de mitja llimona). Afegiu al vostre gust, la sal i el comí. Anau afegint l'oli fins que quedi amb una textura pastosa però no seca. Això també ho haureu de fer un poc a ull. Anau tastant fins que trobeu que us agrada (aquesta és la millor part de cuinar!). Posau l'hummus en un bol i presentau amb un raig d'oli per sobre i un polsim de pebre bord (coent o dolç a gust del consumidor).


La pròxima recepta ja serà la darrera de les picades d'estiu. Bon profit!!!

PD: No és imprescindible, però per l'hummus, he tret les pells dels ciurons ja que és una de les parts que causa més gasos en aquest llegum. Són molt fàcils de treure, just heu d'agafar un ciuró amb una ma i amb l'altre fer com una pessigadeta i la pell sortirà tota sola. En 5 minutets tendreu tots els ciurons pelats. 

2 comentaris:

  1. hola, supòs que per ser més natural podem emprar ciurons cuits naturals o no?
    Tonina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Tonina!
      I tant!Més o manco venen a ser uns 400-450 gr de ciurons ja colats, sense suc. Però com que la recepta és molt lliure, pots posar la quantitat que tu creguis que has de mester.
      Bon profit!!!

      Elimina

M'encanta veure comentaris, així que endavant!